• Voor 15:00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
 • Gratis verzending in Nederland v.a. € 45
 • Klanten beoordelen ons met een 9

Terug

5-HTP (6)

5-HTP online kopen en bestellen? Kies voor de beste kwaliteit en bekijk hier ons aanbod 5-HTP supplementen. Snelle thuislevering en gratis verzending v.a. € 45.

Filters

Wat is 5-HTP?

5-HTP is een afkorting voor 5-Hydroxytryptofaan, een stof die in ons lichaam wordt geproduceerd uit het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat niet door het lichaam zelf kan worden aangemaakt, maar via voeding binnenkomt.

Het is een voorloper van de neurotransmitter serotonine, die een belangrijke rol speelt bij het reguleren van onze stemming, emoties en slaap.

In ons lichaam wordt tryptofaan omgezet in 5-HTP door middel van een enzym genaamd tryptofaanhydroxylase. Vervolgens wordt 5-HTP omgezet in serotonine door een ander enzym, genaamd L-aminozuur decarboxylase.

Mensen gebruiken 5-HTP vaak als een supplement om hun serotonine spiegel te verhogen en mogelijke symptomen van een laag serotoninegehalte te verminderen, zoals depressie, angst en slaapproblemen. 5-HTP wordt gemaakt van de zaden van een Afrikaanse plant genaamd Griffonia simplicifolia.

Wat is serotonine?

Serotonine is een neurotransmitter, een chemische stof die betrokken is bij de communicatie tussen zenuwcellen in de hersenen en het zenuwstelsel. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van verschillende functies in ons lichaam, zoals stemming, emoties, slaap, eetlust en het ervaren van pijn.

Serotonine wordt geproduceerd in de hersenen en de darmen en wordt vaak aangeduid als het 'gelukshormoon', omdat het invloed heeft op onze stemming en emoties. Lage niveaus van serotonine hebben een sterke relatie met depressie, angst en slaapproblemen.

Serotonine werkt door te binden aan specifieke receptoren in de hersenen, genaamd serotonine-receptoren. Door deze binding kan serotonine de activiteit van zenuwcellen in de hersenen beïnvloeden en zo de stemming en emoties reguleren.

Over het algemeen wordt serotonine beschouwd als een belangrijke factor bij het reguleren van onze emoties en het bevorderen van een gezonde gemoedstoestand.

Wat is Griffonia simplicifolia?

Griffonia simplicifolia is een plantensoort die voornamelijk voorkomt in West- en Centraal-Afrika. De zaden van deze plant worden vaak gebruikt om supplementen te maken die 5-HTP bevatten.

De plant heeft een lange geschiedenis van traditioneel gebruik in de geneeskunde van West-Afrika, waar het werd gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen, waaronder pijn, koorts en maagklachten.

De zaden van Griffonia simplicifolia bevatten veel hoeveelheden 5-HTP. Om deze reden wordt Griffonia simplicifolia gebruikt om supplementen te maken die worden gebruikt om de stemming te verbeteren, angst en stress te verminderen, de slaap te verbeteren en migraine te verlichten.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van Griffonia simplicifolia-supplementen, of enig ander supplement, altijd moet worden besproken met een arts voordat je het gebruikt. Bovendien is het belangrijk om supplementen alleen te kopen van gerenommeerde fabrikanten om ervoor te zorgen dat ze veilig en effectief zijn.

Wat is tryptofaan?

Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het is een bouwsteen van eiwitten en wordt via voeding opgenomen. Ons lichaam kan het niet zelf aanmaken en daarom is het belangrijk om voldoende tryptofaanrijke voedingsmiddelen te eten. Uit tryptofaan wordt 5-HTP aangemaakt in je lichaam.

Tryptofaan heeft verschillende belangrijke functies in ons lichaam. Het wordt gebruikt om serotonine aan te maken.

Wat zijn de voordelen van 5-HTP?

Met 5-HTP verhoog je het serotoninegehalte in je lichaam. Hiermee verbeter je je stemming, verbetert je je slaap, migraine, etc.

In de Europese Unie zijn gezondheidsclaims voor voedingssupplementen en ingrediënten onderworpen aan strikte wetgeving en moeten ze goedgekeurd worden door de European Food Safety Authority (EFSA). Daarom mogen wij niet alles communiceren.

Voor 5-HTP zijn enkele gezondheidsclaims goedgekeurd, waaronder:

 • 5-HTP kan bijdragen aan een normale slaap.
 • 5-HTP kan bijdragen aan een normale geestelijke veerkracht.
 • 5-HTP kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en uitputting.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze goedgekeurde gezondheidsclaims niet betekenen dat het gebruik van 5-HTP altijd op eigen initiatief kan. Raadpleeg onze adviseurs voor advies.

Waar kan 5-HTP niet mee gecombineerd worden?

5-HTP kan reageren op bepaalde medicijnen en gezondheidsproblemen veroorzaken. 5-HTP mag niet gebruikt worden in combinatie met de volgende medicijnen:

 • Antidepressiva: 5-HTP kan het serotoninegehalte verhogen en kan daarom een wisselwerking hebben met antidepressiva die ook het serotoninegehalte verhogen, zoals selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's), tricyclische antidepressiva en monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers). Dit kan leiden tot een teveel aan serotonine in het lichaam, wat gevaarlijke bijwerkingen kan veroorzaken.
 • Migraine medicatie: Sommige medicijnen die worden gebruikt voor migraine, zoals sumatriptan, naratriptan en zolmitriptan, kunnen ook het serotoninegehalte verhogen. Het nemen van 5-HTP samen met deze medicijnen kan het risico op een teveel aan serotonine in het lichaam verhogen.
 • Parkinsonmedicatie: 5-HTP kan het effect van medicijnen voor de ziekte van Parkinson verstoren.
 • Gezondheidsproblemen: Mensen met lever- of nieraandoeningen, hart- en vaatziekten, diabetes of andere gezondheidsproblemen moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van 5-HTP.

Hoe krijg je tryptofaan en 5-HTP binnen?

5-HTP krijg je niet binnen via voeding, maar je kunt wel voedingsstoffen eten waar tryptofaan in zit. Uit tryptofaan wordt vervolgens 5-HTP aangemaakt in je lichaam.

Voeding wat tryptofaan bevat is:

 • Vlees: rundvlees, kip en kalkoen
 • Vis: zalm, tonijn en kabeljauw zijn goede bronnen van tryptofaan
 • Eieren: eieren zijn een goede bron van tryptofaan, vooral het eiwit.
 • Peulvruchten: linzen, kikkererwten en bonen
 • Noten en zaden: amandelen, pinda's, pompoenpitten en sesamzaadjes.
 • Groenten: bladgroenten zoals spinazie en boerenkool bevatten tryptofaan, broccoli en spruitjes zijn ook goede bronnen

Al deze stoffen dragen bij aan de productie van serotonine in het lichaam.

Wat zijn de symptomen van een serotonine tekort?

Een tekort aan serotonine kan leiden tot verschillende symptomen. Hier zijn enkele symptomen van een serotoninetekort:

 • Depressie en stemmingsstoornissen: Lage serotoninespiegels worden vaak in verband gebracht met depressie en andere stemmingsstoornissen.
 • Angst: Serotonine speelt een belangrijke rol bij het reguleren van angstgevoelens en een tekort kan leiden tot verhoogde angstgevoelens.
 • Slaapproblemen: Serotonine helpt bij het reguleren van de slaapcyclus, en een tekort kan leiden tot slaapproblemen, zoals slapeloosheid.
 • Verminderde eetlust: Serotonine speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de eetlust en het verzadigingsgevoel. Een tekort kan leiden tot verminderde eetlust en gewichtsverlies.
 • Vermoeidheid en verminderde energie: Serotonine speelt ook een rol bij het reguleren van de energieproductie in het lichaam, en een tekort kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie.
 • Pijn en ontsteking: Serotonine heeft een ontstekingsremmende werking en een tekort kan leiden tot pijn en ontsteking in het lichaam.

Het is belangrijk om op te merken dat deze symptomen ook kunnen worden veroorzaakt door andere factoren en aandoeningen en dat een serotoninetekort niet altijd de oorzaak is. Raadpleeg onze adviseurs voor advies.

Hoe kun je een tekort aan serotonine en 5-HTP oplossen?

Een tekort aan serotonine kan verschillende oorzaken hebben en het is belangrijk om de onderliggende oorzaak vast te stellen voordat je begint met het nemen van maatregelen om het tekort aan te pakken.

Hier zijn tips om de serotoninespiegel in het lichaam te verhogen:

 • Eet tryptofaanrijk voedsel: zie de opsomming van voeding hierboven.
 • Zorg voor voldoende B-vitamines: B-vitamines zijn belangrijk voor de productie van serotonine. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan B-vitamines, zoals bladgroenten, peulvruchten en volle granen, of neem een ​​B-complexsupplement. In sommige 5-HTP suppelmenten zit vitamine B.
 • Zorg voor voldoende zonlicht: Zonlicht stimuleert de productie van vitamine D in het lichaam, wat op zijn beurt de productie van serotonine kan stimuleren. Zorg daarom voor voldoende blootstelling aan zonlicht.
 • Ontspanning: zorg voor voldoende ontspanning en kom tot rust.
 • Beweeg regelmatig: Lichaamsbeweging kan de productie van serotonine stimuleren. Probeer ten minste 15 - 30 minuten per dag te bewegen.
 • 5-HTP supplementen: supplementen met 5-HTP helpen bij het verhogen van de serotoninespiegels in het lichaam.

Het is belangrijk om op te merken dat een tekort aan serotonine ook het gevolg kan zijn van onderliggende medische aandoeningen of darm problemen. Raadpleeg een specialist voor hulp.

5-HTP supplementen (online) kopen en bestellen?

Wil je supplementen met 5-HTP online bestellen en kopen? Bestel dan bij Inner Vitamins, dan profiteer je altijd van de scherpste prijs en goede kwaliteit supplementen! Bekijk hier ons actuele aanbod.

Bestel je voor meer dan €45 aan producten in onze webshop? Dan profiteer je ook nog eens van gratis verzending!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box

  Klantenservice

  HULP NODIG BIJ EEN BESTELLING OF VRAGEN OVER EEN PRODUCT? WIJ HELPEN GRAAG!

  Telefonisch contact
  Bel ons op +(31)111 451034
  Op werkdagen van 9:00-17:00 uur

  Bezoek onze winkel
  Vissersweg 1
  4306 NS Nieuwerkerk

  Inner Vitamins 8,9 / 10 - 299 Reviews @ Kiyoh
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »