• Voor 15:00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
 • Gratis verzending in Nederland v.a. € 45
 • Klanten beoordelen ons met een 9

Terug

Vitamine D en D3 (18)

De beste vitamine D en D3 supplementen van diverse merken met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Direct uit voorraad leverbaar. Snelle levering aan huis. Scrol naar beneden voor meer informatie over vitamine D.

Filters

Vitamine D, en D3, wordt ook wel de zonnevitamine genoemd. Deze vitamine wordt in onze huid aangemaakt na blootstelling aan natuurlijk zonlicht. Maar wat is Vitamine D, en D3, precies? Hoe belangrijk is het voor volwassenen en kinderen? En waar kun je vitamine D en D3, kopen? Lees er alles over op deze pagina!

Wat is vitamine D?

Vitamine D is één van de weinige vitamines die het menselijk lichaam zelf kan maken. Vitamine D is een onmisbare vitamine met als voornaamste rol het ondersteunen van een normale en gezonde botmineralisatie. Vitamine D speelt een grote rol in veel processen in ons lichaam. Zo ondersteunt het een normale spierwerking, helpt het de tanden sterk houden, ondersteunt het de afweer van het lichaam en draagt het bij aan de instandhouding van sterke botten. Er zijn vijf vormen (D1 t/m D5), maar fysiologisch zijn er twee relevant, namelijk D2 en D3. Vitamine D3 is daarbij krachtiger en effectiever dan D2.

Vitamine D, bekend als de 'zonnevitamine', is belangrijk voor het voorkómen van rachitis, osteomalacie en osteoporose. De zon heeft een cruciale rol in de aanmaak van vitamine D. Zo’n tweederde van je dagelijkse behoefte wordt namelijk door je huid aangemaakt op het moment dat de zon hier op schijnt. Voor een gemiddeld persoon is 15 tot 30 minuten in de hoogstaande zon (tussen 11:00 - 15:00) al genoeg.

Daarnaast worden er meerdere claims in verband gebracht met deze vetoplosbare vitamine. In de afgelopen jaren zijn er talloze wetenschappelijke publicaties verschenen die opname van vitamine D in gunstige zin in verband brengen met hart- en vaatziekten, hypertensie, type 1- en type 2-diabetes, multiple sclerose, reumatoïde artritis, inflammatoire darmziekte, het risico op vallen, chronische pijn, cognitief functioneren en kanker.

Het wordt via je darmen opgenomen en opgeslagen in je lever en ander weefsel tot het moment dat je het lichaam het nodig heeft.

Wat is vitamine D3?

In de vitamine D groep heb je 5 vitamine D-vormen, namelijk vitamine D1, D2, D3, D4 en D5. D1, D4 en D5 doen niks voor mensen. Vitamine D2 en D3 zijn wel interessant voor de mens. Waarbij D2 de plantaardige vorm van vitamine D is en vitamine D3 de dierlijke vorm. D2 kan lastiger omgezet worden in het lichaam, vandaar dat de actieve vorm van vitamine D3 gebruikt wordt in supplementen. Deze werkt sneller en is veiliger.

Vitamine D3 is een iets andere vitamine dan normaal en wordt vergeleken met een hormoon. Het kan namelijk door het lichaam zelf worden aangemaakt met behulp van zonlicht. Daarbij komt vitamine D3 heel veel voor in je lichaam en zijn veel processen in je lichaam afhankelijk van deze vitamine. Bijna elke receptor in je lichaam is afhankelijk van vitamine D3. Het komt in meer dan 30 weefsels voor en steeds meer onderzoek toont dat als er voldoende vitamine D3 aanwezig deze weefsels en receptoren goed werken.

Waarvoor is vitamine D?

Vitamine D werd onlangs nog uitgeroepen tot het Supplement van het Jaar 2021 door branchevereniging NPN. Maar waarvoor is vitamine D eigenlijk? Allereerst ondersteunt vitamine D je natuurlijke weerstand. Je weerstand is erg belangrijk voor je welzijn, want die beschermt je lichaam tegen bedreigingen zoals bacteriën en virussen. Daarnaast helpt het bij het behoud van sterke botten, soepele spieren en een sterk gebit. Het zorgt ervoor dat je lichaam calcium opneemt en bevordert hiermee de opbouw van je botten.

Waar zit vitamine D3 in?

De beste bron van vitamine D3 is de zon (zonlicht). Elke dag 15 - 30 minuten onbedekt buiten zijn is genoeg om voldoende vitamine D3 aan te maken. Dit geldt vooral van april t/m oktober.

Onze voeding bevat te weinig voedingsmiddelen met vitamine D3. Deze vitamine moet je dus vooral via de zon binnenkrijgen. Vitamine D3 wordt gevormd door middel van Ultra Violet (UV)-B straling. Deze UV straling is pas echt rendabel voor vitamine D-aanmaak wanneer de zonkracht sterk genoeg is.

Zonnebrandcrème, smog, te veel huidbedekking en pigmentatie verminderen de UV-B straling en remmen daardoor de aanmaak van vitamine D3. Ongefilterd zonlicht op de blote huid is een must.

Omdat Nederland te ver van de evenaar ligt is het niet mogelijk om voldoende vitamine D3 buiten de maanden april t/m september om tot je te krijgen. Daarbij blijkt uit onderzoek dat ongeveer 40% van de 50-plussers in Nederland een tekort heeft aan vitamine D3. Daarom is het advies om in de koudere maanden vitamine D3 suppletie te nemen.

Vitamine d3 in voeding (vis en groente)

Vitamine D3 komt voor in: eieren, haring, sardines, ansjovis, forel, tong, makreel, wilde zalm, kip, lever, kwark, brie, champignons, boter en margarine. In groente zit vrij weinig tot geen vitamine D3. Vitamine D3 zit voornamelijk in vis, visolie en eierdooiers. In groente en paddenstoelen zit voornamelijk vitamine D2.

Wat doet vitamine D3?

Vitamine D3 is belangrijk voor je gezondheid en bij veel functies in je lichaam betrokken. Vitamine D3 speelt een rol bij:

 • Bevordert een normaal/goed calciumgehalte in het bloed
 • Draagt bij aan een normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen
 • Heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces
 • Draagt bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem van kinderen
 • Heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
 • Draagt bij aan een sterk gebit
 • Helpt bij het normale werken van de spieren

Het aangeboren immuunsysteem werkt als een eerste barrière tegen binnendringende micro-organismen zoals virussen, bacteriën en schimmels. Zodra deze micro-organismen je lichaam binnenkomen gaat je immuunsysteem aan. Je lichaam kan dit het beste doen bij voldoende vitamine D3. Vandaar dat veel mensen ziek worden in de winter.

Verdere onderzoeken over vitamine D3 in relatie tot je hersenen en spieren worden nog gedaan. Hierover zijn nog geen onderzoeksresultaten of goedgekeurde claims beschikbaar.

Vitamine D supplementen

Zoals aangegeven haal je gemiddeld zo’n tweederde van je dagelijkse behoefte uit de vitamine D die door je lichaam wordt aangemaakt na blootstelling aan zonlicht. Het overige gedeelte zul je uit andere dingen moeten halen. Je eten speelt hierbij belangrijke rol. Zo bevatten bepaalde vissoorten relatief veel vitamine D, waaronder zalm en makreel. Ook eieren bevatten in verhouding veel vitamine D, in tegenstelling tot halvarine, margarine en melk.

De belangrijkste stimulans van vitamine D aanmaak is de zon. Het advies is om regelmatig naar buiten te gaan en de huid bloot te stellen aan (zon)licht, maar verbranding van de huid te voorkomen. In de zomer vindt ook in de schaduw vitamine D aanmaak plaats, net als op een bewolkte dag.

Bij onvoldoende blootstelling aan de zon wordt vitamine D een essentieel nutriënt. Het wordt dan extra belangrijk om voldoende in te nemen via voeding of suppletie. Om toch aan je dagelijkse behoefte te kunnen voldoen kun je natuurlijk vitamine D supplementen innemen. Binnen ons assortiment kun je o.a. tabletten en softgels vinden van ons eigen merk Plant O’Vitamins, maar ook gerenommeerde merken als Bonusan, NOW en Vitals.

Vitamine D voor volwassenen

Er zijn verschillende redenen waarom volwassenen te weinig vitamine D kunnen hebben.

 • Een donkere huid;
 • Oudere leeftijd;
 • Te weinig blootstelling aan de zon (vooral tussen 11:00 en 15:00).

Een tekort aan vitamine D hoeft niet direct schadelijk te zijn. Bij volwassenen kan een langdurig tekort leiden tot botontkalking, ook wel bekend als osteoporose.

Vitamine D voor kinderen

Ook voor kinderen is vitamine D erg van belang. Het ondersteunt de natuurlijke weerstand en het helpt is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen. Een tekort aan vitamine D voor kinderen kan zelfs schadelijk zijn. Bij kinderen kan het leiden tot rachitis. Dit is een skeletafwijking die ook wel bekend staat als de Engelse ziekte.

Vitamine D dosering

Het advies van de Europese voedselveiligheidsautoriteit is om maximaal 100 microgram vitamine D per dag in te nemen voor volwassenen. In de Nederlandse wet staat bovendien dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram vitamine D mag bevatten.

Goedgekeurde gezondheidsclaims Vitamine D

Bloed:

 • Vitamine D bevordert een normaal/goed calciumgehalte in het bloed
 • Vitamine D draagt bij tot de opname van calcium en fosfor uit de voeding
 • Vitamine D draagt bij tot het mobiliseren/vrijmaken/activeren van calcium en fosfor uit de botten
 • Vitamine D draagt bij tot het normaal gebruik van calcium en fosfor door het lichaam
 • Vitamine D draagt bij tot normale calciumgehalten in het bloed
 • Vitamine D draagt bij tot normale fosforgehalten in het bloed
 • Vitamine D ondersteunt/is van belang voor/is belangrijk voor het calciumgehalte in het bloed
 • Vitamine D speelt een rol in de calciumhuishouding

Botten (kinderclaim):

 • Vitamine D draagt bij aan een normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen
 • Vitamine D is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen
 • Vitamine D is van belang voor de opbouw van sterke botten van kinderen
 • Vitamine D, goed voor het skelet van kinderen
 • Vitamine D is van belang voor de opbouw/ontwikkeling van het skelet van kinderen
 • Vitamine D ondersteunt de botten van kinderen
 • Vitamine D speelt een rol bij de botaanmaak van kinderen
 • Vitamine D is van belang voor de samenstelling van de botten van kinderen

Botten:

 • Gezondheidsraad beveelt senioren en mensen met een donkere huidskleur aan extra vit D te gebruiken ter versterking van de botten
 • Goed voor de kalkhuishouding
 • Goed voor de opname van kalk
 • Vitamine D verhoogt de opname van kalk in de botten

Celdeling:

 • Vitamine D speelt een rol in het celdelingsproces

Immuunsysteem (kinderclaim):

 • Vitamine D draagt bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem van kinderen
 • Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen
 • Vitamine D helpt bij de normale werking van het immuunsysteem van kinderen
 • Vitamine D helpt het (natuurlijk) immuunsysteem van de lichaamscellen van kinderen
 • Vitamine D helpt het immuunsysteem van kinderen
 • Vitamine D ondersteunt de afweer van het lichaam van kinderen
 • Vitamine D ondersteunt het immuunsysteem van kinderen
 • Vitamine D zorgt mede voor de normale werking van het immuunsysteem van kinderen
 • Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand van kinderen

Immuunsysteem (normale werking):

 • Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem

Spieren:

 • Vitamine D draagt bij tot een normale werking van de spieren

Natuurlijke vitamine d3

Natuurlijke vitamine D3 komt voornamelijk voor in haring, sardines, ansjovis, forel, tong, makreel en wilde zalm. Al onze vitamine D3 supplementen bevatten een natuurlijke vorm en bron.

Vitamine D3 capsules, tabletten en druppels

Vitamine D3 is verkrijgbaar in capsules, tabletten en druppels. Zie ook ons aanbod vitamine D3 suppletie hierboven.

Wanneer vitamine D3 innemen?

Neem de tabletten, capsules of druppels bij voorkeur in tijdens de maaltijd (lunch of diner). De opname in het lichaam verloopt dan het beste.

Vitamine D3 dosering

De aanbevolen hoeveelheid vitamine D3 is 400-800 IE per dag, omgerekend is dat 10 - 20 mcg per dag. De maximale dosering vitamine d3 per dag is: 4000 IE (100 mcg) per dag. Raadpleeg altijd een professionele adviseur.

Een goede opname van vitamine D3 is afhankelijk van voldoende magnesium. Daarom is het sterk aan te raden om naast vitamine D3 ook voldoende magnesium in te nemen. Bekijk daarvoor ons aanbod Magnesium tabletten.

Vitamine D3 voor volwassenen

Hoeveel vitamine D3 een persoon nodig heeft, is verschillend. Advies en inname is namelijk afhankelijk van persoonlijke factoren. De aanbevolen hoeveelheid vitamine D3 is 400-800 IE per dag, omgerekend is dat 10 - 20 mcg per dag. De maximale dosering vitamine d3 per dag is: 4000 IE (100 mcg) per dag. Raadpleeg altijd een professionele adviseur, dit zijn slechts indicaties.

Vitamine D3 voor kinderen

Hoeveel vitamine D3 een kind nodig heeft, is verschillend. Advies en inname is namelijk afhankelijk van persoonlijke factoren. De aanbevolen hoeveelheid vitamine D3 voor een kind is max. 400 IE per dag, omgerekend is dat 10 mcg per dag.

Raadpleeg altijd een professionele adviseur, dit zijn slechts indicaties.

Goedgekeurde gezondheidsclaims Vitamine D3

Hieronder staan alle toegestane gezondheidsclaims [1] over Vitamine D en Vitamine D3.

Bloed:

 • Vitamine D bevordert een normaal/goed calciumgehalte in het bloed
 • Vitamine D draagt bij tot de opname van calcium en fosfor uit de voeding
 • Vitamine D draagt bij tot het mobiliseren/vrijmaken/activeren van calcium en fosfor uit de botten
 • Vitamine D draagt bij tot het normaal gebruik van calcium en fosfor door het lichaam
 • Vitamine D draagt bij tot normale calciumgehalten in het bloed
 • Vitamine D draagt bij tot normale fosforgehalten in het bloed
 • Vitamine D ondersteunt/is van belang voor/is belangrijk voor het calciumgehalte in het bloed
 • Vitamine D speelt een rol in de calciumhuishouding

Botten (kinderclaim):

 • Vitamine D draagt bij aan een normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen
 • Vitamine D is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen
 • Vitamine D is van belang voor de opbouw van sterke botten van kinderen
 • Vitamine D, goed voor het skelet van kinderen
 • Vitamine D is van belang voor de opbouw/ontwikkeling van het skelet van kinderen
 • Vitamine D ondersteunt de botten van kinderen
 • Vitamine D speelt een rol bij de botaanmaak van kinderen
 • Vitamine D is van belang voor de samenstelling van de botten van kinderen

Botten:

 • Gezondheidsraad beveelt senioren en mensen met een donkere huidskleur aan extra vit D te gebruiken ter versterking van de botten
 • Goed voor de kalkhuishouding
 • Goed voor de opname van kalk
 • Vitamine D verhoogt de opname van kalk in de botten

Celdeling:

 • Vitamine D speelt een rol in het celdelingsproces

Immuunsysteem (kinderclaim):

 • Vitamine D draagt bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem van kinderen
 • Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen
 • Vitamine D helpt bij de normale werking van het immuunsysteem van kinderen
 • Vitamine D helpt het (natuurlijk) immuunsysteem van de lichaamscellen van kinderen
 • Vitamine D helpt het immuunsysteem van kinderen
 • Vitamine D ondersteunt de afweer van het lichaam van kinderen
 • Vitamine D ondersteunt het immuunsysteem van kinderen
 • Vitamine D zorgt mede voor de normale werking van het immuunsysteem van kinderen
 • Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand van kinderen

Immuunsysteem (normale werking):

 • Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem

Spieren:

 • Vitamine D draagt bij tot een normale werking van de spieren

Vitamine D3 aanbieding

Ben je op zoek naar vitamine D3 aanbiedingen? Bekijk dan onze Sale pagina voor de laatste aanbiedingen.

Vitamine D en D3kopen en online bestellen

Vitamine D3 supplement kopen? Of natuurlijke vitamine D3 online bestellen? Dat is bij Inner Vitamins erg makkelijk én snel geregeld. Voor de beste vitamine D3 supplementen voor zowel kinderen als volwassenen zit je bij ons goed.

Bekijk alle producten met vitamine D3 in onze webshop, vervolgens kan je snel online bestellen en afrekenen. Bestel je voor 15:00 uur? Dan wordt je bestelling dezelfde werkdag verzonden. Gratis verzending v.a. € 45.

[1] Bij het maken van reclame-uitingen voor gezondheidsproducten gelden regels en/of richtlijnen. Bovengenoemde gezondheidsclaims komen uit de Database Claimsverordening van de Keuringsraad.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box

  Klantenservice

  HULP NODIG BIJ EEN BESTELLING OF VRAGEN OVER EEN PRODUCT? WIJ HELPEN GRAAG!

  Telefonisch contact
  Bel ons op +(31)111 451034
  Op werkdagen van 9:00-17:00 uur

  Bezoek onze winkel
  Vissersweg 1
  4306 NS Nieuwerkerk

  Inner Vitamins 8,9 / 10 - 299 Reviews @ Kiyoh
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »