Vitamine C staat bekend als dé vitamine in groente en fruit. Het speelt een belangrijke rol in verschillende processen in het lichaam. Vitamine C is bijvoorbeeld cruciaal voor een optimale werking van het immuunsysteem en is daarom belangrijk voor een goede weerstand. Ontdek in dit artikel de belangrijkste kenmerken van vitamine C en niet te vergeten: de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).
Waar zit vitamine C in?
Vitamine C is de antioxidant onder de vitamines. Daarnaast is het een toegankelijke en veelzijdige vitamine. Als je voldoende groente en fruit eet, is het mogelijk om aan de ADH te komen. Het menselijk lichaam kan zelf namelijk geen vitamine C aanmaken. Daarom is het van belang dat de ADH uit voeding en supplementen gehaald wordt.
Vitamine C zit in fruit en groente. Het gaat dan met name om de koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Een belangrijk kenmerk is dat het een wateroplosbare vitamine is. Let dus op dat je de groente met zo weinig mogelijk water kookt. Kook het ook niet langer als aangeven. Op deze manier voorkom je dat de vitaminen en mineralen kapot worden gekookt.
Waarom hebben we vitamine C nodig?
Vitamine C staat voornamelijk bekend om zijn positieve werking op het immuunsysteem, het helpt je weerstand te versterken en het lichaam te beschermen tegen ziektes en infecties. Als krachtig antioxidant gaat het het gevecht aan met vrije radicalen, onder andere bij het bestrijden van infecties. Daarnaast draagt het bij aan de vorming van collageen. Wat zorgt voor de gezondheid van onze huid, botten, tanden en nog veel meer. Ook bevordert vitamine C de opname van ijzer in het bloed. Dit helpt ijzertekort voorkomen.
Naast deze fysieke eigenschappen draagt vitamine C bij aan een normale mentale gezondheid. Het helpt namelijk bij de productie van belangrijke neurotransmitters zoals serotonine. Dit zorgt onder andere voor de vermindering van stressgevoelens. Ook niet onbelangrijk! Er is wel extra onderzoek nodig om dit definitief te kunnen bevestigen. Bij voldoende vitamine C inname zul je merken dat het een gunstige invloed heeft op de vermindering van vermoeidheid.
De ADH van vitamine C
Een flink tekort aan vitamine C is zeldzaam. Als het toch voorkomt, kan het leiden tot vertraagde wondgenezing, grotere kans op blauwe plekken of zelfs scheurbuik. De ADH is 75 mg per dag voor volwassen mannen en vrouwen (van 18 tot 69 jaar). Houd wel in je achterhoofd dat dit algemene richtlijnen zijn. Individuele behoeften kunnen dus variëren. Rook je of heb je bepaalde gezondheidsproblemen? Dan wordt er vaak een hogere dosis geadviseerd. Een bekende uitzondering zijn zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.
Ben je zwanger? Dan wordt er een inname van 90 mg geadviseerd. Bij borstvoeding gaat dit zelfs om 110 mg per dag. Raadpleeg altijd een zorgverlener voor specifiek advies als het gaat om de juiste dosering van vitamine C voor jouw situatie.
Welke vormen van vitamine C zijn er?
Vitamine C is verkrijgbaar in verschillende vormen. We lichten deze vormen toe zodat jij weet welk type het meest geschikt voor jou is.
Ascorbinezuur
Dit is de meest voorkomende vorm van vitamine C. Ook komt dit type van nature voor in veel voedingsmiddelen en wordt het vaak gebruikt in voedingssupplementen.
Natriumascorbaat
Natriumascorbaat is een zoutvorm van vitamine C. Hierin is ascorbinezuur gebonden aan natrium. Men kiest hier vaak voor vanwege overgevoeligheid voor de zure vorm van vitamine C.
Calciumascorbaat
Deze vorm van vitamine C staat ook wel bekend als ‘Ester-C®’. Dit is een mengsel van vitamine C-achtige stoffen met calciumascorbaat. Dit is een ontzuurde vitamine C en dus milder voor de darmen en maag.
Ascorbylpalmitaat
Dit is een vetoplosbare vorm van vitamine C. Ascorbinezuur is hier gekoppeld aan palmitinezuur. Vaak wordt dit gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege de antioxidant-eigenschappen.
Hoe krijg ik voldoende vitamine C binnen?
Kan ik het beste groente of fruit eten om aan mijn ADH te komen? Dit is een veelgestelde vraag. Om aan de ADH te komen is het beter om meer groente dan fruit te eten. Daar zit namelijk een grotere hoeveelheid vitamine C in.
Groente met een hoge dosering vitamine C is onder andere de rode paprika. Daar zit maar liefst 150 mg vitamine C in zodra je hem rauw eet. Onder de fruitsoorten scoort de gele kiwi erg hoog qua vitamine C-gehalte. Daar zit namelijk maar liefst 135 mg vitamine C in. Het is wel belangrijk om gevarieerd te eten. Zorg dus voor voldoende afwisseling tussen groente en fruit en de verschillende soorten daarin.
Heb je moeite om je vitamine C inname volledig uit voeding te halen? Dan adviseren we om te kiezen voor vitamine C in supplementvorm. Supplementen zijn er ter aanvulling op een evenwichtige voedingsinname. Vergeet dus niet: het hoort nooit de enige manier van vitamine inname te zijn. Een goede balans tussen vitaminerijke voeding en supplementen is belangrijk.
Vitamine C in de winter en zomer
Vitamine C is een multifunctionele vitamine. Toch wordt het vaak nog gezien als de ‘winter-vitamine’. Dit komt doordat het immuunsysteem positief beïnvloed wordt. In de winter ben je namelijk sneller vatbaar voor klachten zoals verkoudheid of griep. Dit kan deels voorkomen worden door de aanvulling van vitamine C in supplementvorm. Het is wel belangrijk om in de winterperiode de vitamine C-inname wat te verhogen.
In de zomer staat vitamine C vooral bekend als beschermer voor de huid tegen de invloeden van UV-licht. Dit komt door de aanmaak van antioxidanten en collageen. Collageen helpt de conditie van de huid te ondersteunen. Zorg dus dat je ongeacht het seizoen de juiste ADH van vitamine C binnen krijgt.
Vitamine C van Inner Vitamins: bestel het nu!
Op onze vitamine C capsules en supplementen is duidelijk weergegeven hoeveel je precies nodig hebt. Je kunt zelf kiezen in welke vorm je de vitamines graag wilt. Van kauwtabletten tot poeder. Verder heeft Inner Vitamins ook diverse andere vitaminen, mineralen en supplementen ter aanvulling op jouw gezonde levensstijl.
We hanteren een gratis verzending in Nederland v.a. €45. Voor 15:00 besteld? Dan wordt het dezelfde werkdag nog verzonden. Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden? Dan kun je contact met ons opnemen. Onze specialisten helpen je graag verder.
Bronvermelding:
Medibib.be
Rineke Dijkinga