• Voor 15:00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
  • Gratis verzending in Nederland v.a. € 45
  • Klanten beoordelen ons met een 9

Terug

Saffraan, een geneeskrachtig specerij

Saffraan, een geneeskrachtig specerij

Saffraan, ook wel het ‘rode goud’ genoemd, is voornamelijk bekend als specerij dat al duizenden jaren in de keuken wordt gebruikt vanwege haar gele kleur en zoete, licht bittere smaak. Maar wisten jullie dat saffraan ook een geneeskrachtig effect heeft?

Je leest er meer over in dit artikel.

Saffraan

Saffraan bestaat uit de oranjerode stampertjes van de saffraankrokus (Crocus sativus). Deze krokus is niet in het wild te vinden, maar wordt gekweekt in Arabische landen, met name in Iran. De naam saffraan komt van het Arabische safra, dat 'geel' betekent, verwijzend naar de gele kleur die het afgeeft aan gerechten. Ook wordt de kleurstof gebruikt om kleding te verven.

De stampertjes worden met de hand geoogst en gedroogd. Voor 1 kilo saffraan zijn meer dan 100.000 stampers nodig. Het kweken van de krokussen en het verwerken van de stampers is dan ook een kostbaar proces, wat te zien is aan de prijs.

De geneeskracht van saffraan

Saffraan is één van de meest waardevolle specerijen ter wereld. Er wordt wel eens gezegd dat saffraan haar gewicht in goud waard is en dat heeft niet alleen te maken met het prijskaartje, vanwege de arbeid die er aan vooraf gaat. In de Perzische en de Chinese geneeskunde wordt saffraan al meer dan 4000 jaar als geneesmiddel ingezet tegen de meest uiteenlopende klachten op het gebied van bloed, spijsvertering, longen, vruchtbaarheid en psyche.

Ook in de hedendaagse natuurgeneeskunde wordt saffraan veelvuldig voorgeschreven en in supplementen verwerkt. Er zijn al behoorlijk wat wetenschappelijke studies gedaan naar de geneeskracht van saffraan, maar medische claims zijn desondanks niet toegestaan.

Voedingsstoffen in saffraan

Saffraan bevat veel verschillende vitaminen, mineralen en fytonutriënten die bekend staan om hun medicinale werking. Crocine en crocetine zorgen bijvoorbeeld voor de bekende gele kleur waarmee in Azië de rijst wordt gekleurd. De stof picrocrocine geeft de smaak aan saffraan en safranal is bepalend voor de geur van de specerij. Hoe hoger de concentratie van deze carotenoïden en metabolieten, hoe beter de kwaliteit en hoe geneeskrachtiger het effect.

Verder bevat saffraan voedingsstoffen zoals mangaan, ijzer, magnesium, fosfor en koper. Ook zijn de kleine stampertjes een bron van antioxidanten die schadelijke stoffen in het lichaam helpen opruimen.

Saffraan is dus erg gezond en je hebt er (gelukkig) maar weinig van nodig!

Saffraan kopen

Wil je gedroogde saffraan kopen om te eten, dan moet je goed opletten. Er zijn namelijk heel wat nepvarianten op de markt (zoals kurkuma en saffloer) die wel de gele kleur geven, maar dus niet de geneeskracht hebben van saffraan. Ook is er verschil in kwaliteit, wat je vaak kunt zien aan de kleur.
Echte pure en zuivere saffraan is te herkennen aan zowel de diep oranjerode kleur als de kenmerkende smaak.  

Verder is het goed om te weten dat de hoeveelheid medicinale stoffen van saffraan in voeding niet te vergelijken is met de concentratie in suppletie.

Het effect van saffraan

Over de mogelijke voordelen of effecten van saffraan mogen we helaas niet veel zeggen, want de Europese Commissie staat geen gezondheidsclaims toe voor de meeste natuurproducten.

Wat we wel mogen vertellen is dat saffraan een gunstig effect heeft op de mentale gezondheid en dat het helpt om overprikkeling te verminderen. Dit is een voorlopig toegestane on hold claim, in afwachting van verder onderzoek.

saffraan gezond kopen bestellen prijs

"De combinatie met andere kruiden maakt
de werking van saffraan extra krachtig!"

 

Supplementen met saffraan

De combinatie met andere kruiden maakt de werking van saffraan extra krachtig, dit wordt ‘synergetisch effect’ genoemd. Vanwege deze synergie hebben wij een supplement samengesteld in combinatie met L-Theanine en Reishi poeder; het Saffraan Complex.

Ook is saffraan toegevoegd aan het supplement Herbal Inner Zen in de nieuwe serie voedingsstoffen voor het brein van ons eigen merk Plant O’Vitamins.

 

Bekijk ons assortiment tabletten, supplementen en capsules met SAFFRAAN

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box

    Klantenservice

    HULP NODIG BIJ EEN BESTELLING OF VRAGEN OVER EEN PRODUCT? WIJ HELPEN GRAAG!

    Telefonisch contact
    Bel ons op +(31)111 451034
    Op werkdagen van 9:00-17:00 uur

    Bezoek onze winkel
    Vissersweg 1
    4306 NS Nieuwerkerk

    Inner Vitamins 8,9 / 10 - 299 Reviews @ Kiyoh
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
    }