• Voor 15:00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
 • Gratis verzending in Nederland v.a. € 45
 • Klanten beoordelen ons met een 9

Terug

Pak de symptomen van een vitamine D3 tekort aan

Pak de symptomen van een vitamine D3 tekort aan

Vitamine D3: een erg belangrijke vitamine die ondersteunt bij het op peil houden van je energieniveau. De symptomen van een tekort aan vitamine D3 zijn soms lastig te erkennen. Deskundigen raden vaak aan om tijdens de wintermaanden vitamine D-supplementen te overwegen. Maar, hoe kun je symptomen van een tekort aan vitamine D3 nu op tijd herkennen?

Lees daar meer over in dit artikel en bestel direct jouw vitamine D3 producten bij Inner Vitamins.

Hoe krijg ik voldoende vitamine D2 binnen?

Zodra er in de volksmond over vitamine D wordt gesproken, bedoelt men vaak vitamine D3. Maar onder vitamine D vallen twee soorten, namelijk vitamine D2 en D3.

Vitamine D2 komt voor in een beperkt aantal voedingsmiddelen, waaronder paddenstoelen. Paddenstoelen zijn uniek omdat ze vitamine D2 kunnen produceren zodra ze blootgesteld worden aan UV-licht. De hoeveelheid vitamine D in paddenstoelen varieert sterk afhankelijk van de soort, groeiomstandigheden, en blootstelling aan UV-licht.

Wilde paddenstoelen en paddenstoelen die behandeld zijn met UV-licht bevatten over het algemeen meer vitamine D2 dan paddenstoelen die in het donker zijn gekweekt.

Hoe werkt dit in het geval van vitamine D3?

De inname van vitamine D3 is een (iets) gemakkelijker proces. Deze vitamine krijg je alleen op een andere manier binnen, namelijk via zonlicht. Het komt ook voor in een aantal dierlijke voedingsbronnen, zoals vette vis, lever en eigeel. Maar de vitamine D3 inname kan het best op peil gehouden worden door middel van zonlicht. Al is dat in een land als Nederland soms best een uitdaging.

Het effect van vitamine D3

De symptomen van een tekort aan vitamine D3 kunnen subtiel zijn en ontwikkelen zich vaak geleidelijk over de tijd. Dit betekent dat ze niet altijd snel merkbaar zijn. Vitamine D3 kan invloed hebben op het energieniveau. De symptomen die dus voort kunnen komen uit een vitamine D3 tekort zijn vermoeidheids- tot zelfs depressieve klachten. Die mogelijke symptomen wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.

Wat is de ADH van vitamine D3?

Volgens de NPN geldt voor vitamine D de Referentie Inname (RI) van 5 microgram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid vitamine D die een volwassene gemiddeld nodig heeft.

In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen van boven de 70 moeten 20 microgram per dag binnen krijgen.

Vitamine D3 in de zon

Wat is het belang van vitamine D3 voor het immuunsysteem?

Naast het deels voorkomen van problemen met een laag energieniveau draagt vitamine D3 ook bij aan een goed functionerend immuunsysteem. Hiervoor is een evenwichtige inname van vitamine D3 belangrijk. De werking van vitamine D3 op het immuunsysteem is als volgt te verklaren:

 • Vitamine D3 zorgt voor een evenwichtige immuunrespons. Het vermindert het risico op ontstekingen en auto-immuunziekten.
 • Vitamine D3 activeert cellen binnen het aangeboren immuunsysteem. Dit zijn cellen, als macrofagen, die indringers zoals virussen kunnen herkennen en elimineren.
 • Uit onderzoek blijkt dat vitamine D3 deels kan helpen bij het beschermen tegen dergelijke infecties zoals griep.

Vitamine D3 is dus goed voor het immuunsysteem en heeft op meerdere gezondheidsgebieden een positieve uitwerking.

Vergelijkbare vitaminen

Naast vitamine D3 zijn er nog genoeg andere vitaminen die belangrijk zijn zodat er een goede weerstand gecreëerd (of behouden) wordt. Hierbij kun je denken aan:

 • Vitamine A: o.a. dierlijke producten zoals lever, visolie en zuivelproducten
 • Vitamine B: groente, fruit, noten, peulvruchten, etc. 
 • Vitamine B12: dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren, etc.
 • Vitamine C: o.a. citrusvruchten
 • Vitamine E: o.a. plantaardige oliën

Vitamines in de vorm van supplementen zijn ondersteunend. Het is belangrijk om door middel van de juiste voeding de juiste balans te creëren.

Bestel nu jouw supplement in onze webshop

Naast vitamine D3 hebben we dus ook diverse andere vitaminen in ons assortiment. Ook kun je kiezen voor multivitamine. Naast vitaminen is het ook belangrijk om voldoende mineralen binnen te krijgen.

Kom je er niet helemaal uit of heb je wat hulp nodig bij het bepalen van jouw supplementen? Neem dan contact met ons op. We geven je graag passend advies.

 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box

  Klantenservice

  HULP NODIG BIJ EEN BESTELLING OF VRAGEN OVER EEN PRODUCT? WIJ HELPEN GRAAG!

  Telefonisch contact
  Bel ons op +(31)111 451034
  Op werkdagen van 9:00-17:00 uur

  Bezoek onze winkel
  Vissersweg 1
  4306 NS Nieuwerkerk

  Inner Vitamins 8,9 / 10 - 299 Reviews @ Kiyoh
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  }