• Voor 15:00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
 • Gratis verzending in Nederland v.a. € 45
 • Klanten beoordelen ons met een 9

Terug

Wat is het effect van vitamine C-tekort op het menselijk lichaam?

Wat is het effect van vitamine C-tekort op het menselijk lichaam?

Vitamine C is één van de meest cruciale vitamines die het menselijk lichaam nodig heeft. Maar waarom? Wat houdt deze essentiële vitamine nu in? Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine C? En wat is het effect van vitamine C-tekort op het menselijk lichaam?’

In dit artikel geven wij antwoord op deze vragen en delen wij onze kijk op dit onderwerp.

Wat is vitamine C en wat doet het?

Vitamine C is een zeer veelzijdige vitamine, de meest bekende vitamine die er is. Het is een belangrijke bouwstof voor veel processen in ons lichaam. Vitamine C helpt op het gebied van vitaliteit, energie, weerstand en botten/kraakbeen, maar ook psychologisch gebied.

Oxidatieve schade

Om te beginnen werkt vitamine C als een antioxidant. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen (schadelijke stoffen die cellen aanvallen en kunnen beschadigen) geneutraliseerd worden. Anders gezegd beschermen antioxidanten onze cellen tegen schadelijke stoffen in het lichaam, in de lucht en in voeding, ook wel oxidatieve stress genoemd.

Botten

Ook draagt vitamine C bij aan de vorming van collageen. Collageen helpt om de huid (van binnenuit) te versterken, maar draagt ook bij aan de instandhouding van sterke botten, kraakbeen en gebit, ondersteunt de conditie van het tandvlees en is van belang voor een goede conditie van de bloedvaten.

Ijzeropname

Verder zorgt vitamine C in het bloed voor een verhoogde opname van ijzer uit voeding. IJzer zorgt weer voor de aanmaak van hemoglobine in de rode bloedcellen die zuurstof vervoeren in het lichaam.

Energie

Vitamine C bevordert ook de energiestofwisseling en helpt energie vrij te maken uit de voeding (vet, koolhydraten en eiwitten). Daarmee helpt vitamine C om vermoeidheid en moeheid te verminderen.

Immuunsysteem

Ook is vitamine C essentieel voor de weerstand. Onze weerstand, oftewel het immuunsysteem, wordt bepaald door het aantal witte bloedcellen. Vitamine C draagt een groot deel bij de aanmaak van deze witte bloedcellen. Zo zien we hoe alles met elkaar verbonden is in het complexe systeem van ons lichaam.

Zenuwstelsel

Vitamine C heeft ook een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel en draagt bij tot een normale werking van zenuwen.

Psyche

En tot slot draagt vitamine C bij tot een normale psychologische functie. Het is goed voor de gemoedstoestand, voor het concentratievermogen en voor het geheugen. Vitamine C helpt bij geestelijke inspanning en draagt bij aan hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leervermogen en leerprestaties.

Symptomen en gevolgen van vitamine C-tekort

Misschien vraag je jezelf nu af: wanneer heb ik een tekort aan vitamine C? Hiervoor duiken we even terug de geschiedenis in. Vitamine C heeft namelijk een rijke geschiedenis. Zeelui in de 16e en 17e eeuw overleden vaak vanwege scheurbuik. Scheurbuik is een aandoening die wordt veroorzaakt door langdurig vitamine C-tekort.

Symptomen hiervan waren bloedend en opgezwollen tandvlees, een stinkende adem, oude wonden die opnieuw open gingen, stijve en pijnlijke ledematen en uiteindelijk interne bloedingen waaraan de patiënt dan kwam te overlijden. Nu is scheurbuik helemaal niet meer van deze tijd. Het is iets wat je bij geschiedenis leert, iets van vroeger. Het tekort is daarentegen nog wel iets van deze tijd.

Ten eerste werkt het immuunsysteem aanzienlijk minder. Door het tekort aan vitamine C kunnen de witte bloedcellen, die zo cruciaal zijn voor het immuunsysteem, niet goed aangemaakt worden. Het gevolg is dat je herhaaldelijk verkouden bent en gevoeliger wordt voor infecties.

Ten tweede, heeft uw lichaam moeite met de opbouw van het bindweefsel. Vitamine C speelt een rol in de aanmaak van collageen in het lichaam. Collageen is een eiwit dat een samenbindend onderdeel is van het bindweefsel in ons lichaam. Dit bindweefsel beschermt en bepaalt de vorm van de organen, waaronder de huid. Zo zien we dat vitamine C indirect een verbinding heeft met de huid.

Een tekort aan vitamine C kan zorgen voor een lage hoeveelheid collageen, wat weer zorgt voor een gebrek in de aanmaak van het bindweefsel, wat kan resulteren in huidproblemen. Niet alleen heeft vitamine C invloed op de huid door de aanmaak van collageen. Het feit dat het een antioxidant is, heeft hier ook mee te maken.

Als antioxidant haalt vitamine C de vrije radicalen weg die de cellen aanvallen, waaronder de huidcellen. Al met al is vitamine C een onmisbare voedingsstof voor de huid. Over de problemen met de opbouw van het bindweefsel valt nog meer te zeggen. Bindweefsel zit niet alleen in de huid, maar door het hele lichaam. Een gebrek in de opbouw van het bindweefsel kan resulteren in pijnlijke ledematen, net als bij de zeelieden die te kampen hadden met scheurbuik. Dit kunt u ervaren als spierpijn.

Ten derde, kan een vitamine C-tekort leiden tot vermoeidheid. Dit heeft voornamelijk met de opname van ijzer te maken. De opname wordt verbeterd door vitamine C. IJzer zorgt voor de vorming van hemoglobine in de rode bloedcellen, die zuurstof het lichaam door transporteren. Zonder die zuurstof ervaren we vermoeidheid en duizeligheid.

Een goede opname van ijzer zorgt voor een goede aanmaak van hemoglobine wat het zuurstoftransport in stand houdt en zo het energielevel op peil houdt. Bij een slechte opname van ijzer in het lichaam, gebeurt dit allemaal niet en daalt het energielevel.

Hoe voorkom je een vitamine C tekort?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen speelt vitamine C een erg belangrijke rol in het menselijk lichaam. Zelf maakt het lichaam geen vitamine C aan en via voeding krijgen we meestal te weinig binnen. Daardoor hebben veel mensen een chronisch tekort aan vitamine C. Het is dus belangrijk dat we het vitamine C gehalte zelf op peil houden. Maar hoe doen we dat?

Hoofdzakelijk zou dit door voeding moeten plaatsvinden, maar door de verwerking en bewerking van ons voedsel raakt het de rijke hoeveelheid aan vitamine C kwijt. Een sinaasappel bijvoorbeeld, bevat maar tussen de 50 en 100 mg vitamine C. Terwijl de algemene dosering per dag tussen de 1.000 en 3.000 mg ligt. Gemiddeld zouden we dus minimaal 20 sinaasappels op een dag moeten eten om zeker te zijn van de juiste hoeveelheid vitamine C. Dat is voor velen een flinke hoeveelheid. NB: een kleine disclaimer: een goede dosering verschilt per persoon dit is een gemiddeld getal.

Het nut en effect van vitamine c (tekort)Orthomoleculair arts Robert Cathcart heeft door middel van zijn ervaringen kunnen concluderen dat de juiste hoeveelheid vitamine C met de tolerantie van de darm te maken heeft. Hij ging ervan uit dat de mens zoveel vitamine C nodig heeft als de darm kan opnemen en verdragen. Hij gaf zijn patiënten vitamine C in de vorm van voedingssupplementen. Als de darmen begonnen te rommelen bij zijn patiënten, dan mat hij de dosering af. Als de patiënt geen diarree kreeg, dan was de juiste dosering bereikt.

Een betrouwbare en goede manier om vitamine C aan te vullen is door het innemen van voedingssupplementen, bijvoorbeeld Vitamine C-1000 mg CALCIUM ASCORBAAT van ons eigen merk Plantovitamins.

Ons advies is om altijd te kiezen voor een vitamine C product met gebufferde vitamine C. Deze vorm wordt door onze darmflora beter verdragen.

Onderhoud het lichaam goed en voorzie het van voldoende vitamine C!

Meer informatie over vitamine C >

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box

  Klantenservice

  HULP NODIG BIJ EEN BESTELLING OF VRAGEN OVER EEN PRODUCT? WIJ HELPEN GRAAG!

  Telefonisch contact
  Bel ons op +(31)111 451034
  Op werkdagen van 9:00-17:00 uur

  Bezoek onze winkel
  Vissersweg 1
  4306 NS Nieuwerkerk

  Inner Vitamins 8,9 / 10 - 299 Reviews @ Kiyoh
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  }