• Voor 15:00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
  • Gratis verzending in Nederland v.a. € 45
  • Klanten beoordelen ons met een 9

Terug

Magnesium voor de nacht: sneller in slaap vallen?

Magnesium voor de nacht: sneller in slaap vallen?

Je hoort het misschien regelmatig: neem magnesium voor de nacht in, dit stimuleert het slapen. Maar, wellicht hoor je vaker: magnesium ondersteunt het energiemetabolisme. Daarnaast is dit mineraal betrokken bij meer dan 300 processen in ons lichaam. Wat is nu precies het effect van magnesium? En kan ik magnesium inzetten om beter te slapen? Kom er achter in dit artikel.

Jouw magnesium op peil houden 

Magnesium is een essentieel mineraal voor ons lichaam. Alleen heeft ongeveer 1 op de 6 mensen een tekort aan magnesium. Het heeft ook een meervoudige werking. Zo werkt het positief op de stofwisseling, het zenuwstelsel en is het belangrijk voor een optimale spierwerking. Je kunt jouw magnesium op peil houden door verantwoord te eten. 

Magnesium zit in veel soorten voeding, vooral in groene groente. Groene bladgroente bevat veel magnesium en nog veel meer vitaminen. Een voorbeeld: in 200 gram gekookte spinazie zit al 40% van de dagelijkse behoefte aan magnesium. Ook noten en zaden, bananen, rauwe cacao, gevogelte en vis zijn belangrijke bronnen voor magnesium. 

Maar, er zit ook een keerzijde aan magnesium in voeding. Onze voeding bevat tegenwoordig steeds minder magnesium waardoor supplementen sterk aangeraden worden. Daarnaast laat de opname van magnesium ook te wensen over. Slechts 4% van de magnesium in de voeding wordt maar opgenomen in het lichaam. Vandaar dat dagelijks een magnesium supplement innemen wordt aanbevolen. Zodra jouw levensstijl gezond is, kun je kiezen voor ondersteuning met magnesium supplementen.

Hoe helpt magnesium voor de nacht? 

Wat we vaak horen is dat magnesium bijdraagt tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid. Hoe kan magnesium je dan helpen bij een betere nachtrust en hoe kan het ervoor zorgen dat je lekker slaapt?  

Het draait eigenlijk puur om het energiemetabolisme, anders gezegd je ‘energiestofwisseling’. Het energiemetabolisme is een proces van 24 uur, waar slapen dus ook bij hoort. Magnesium bevordert de energiestofwisseling. Dus, als dat uiteindelijk op peil is zul je overdag genoeg energie hebben om ‘s nachts tot rust te kunnen komen. 

Volgens wetenschappers speelt magnesium een rol in de productie van melatonine. Wanneer je te weinig magnesium in je lichaam hebt, raakt de aanmaak van melatonine in je lichaam verstoord. Daarnaast is gebleken dat magnesium de GABA-receptor stimuleert. Als deze te actief is, heb je een gevoel van onrust en kun je moeilijker in slaap komen. Magnesium en melatonine gaan dus hand in hand. Zodra het magnesiumgehalte in het lichaam schaars is, kan de melatonineproductie sneller verstoord raken. Op deze manier kun je futloos of zelfs oververmoeid raken. Dat laat maar weer zien hoe belangrijk het macronutriënt ‘magnesium’ is.

Toch is er nog niet voldoende onderzoek gedaan naar het verband tussen magnesium en slaap. Er is helaas nog een gebrek aan bewijs om dit te bevestigen. Het is wel zo dat magnesium het ‘ontspanningsmineraal’ wordt genoemd. Het kan namelijk ontspanning geven bij geestelijke inspanning en het werkt voornamelijk rustgevend voor de spieren. Mogelijk kan het dus helpen bij een gezonde nachtrust, al is er wel meer bewijs voor nodig. Ondanks dat is magnesium een mineraal waar je meerdere gezondheidsvoordelen uit haalt. 

De vormen van magnesium die wij adviseren staan hieronder opgesomd. De reden waarom wij ze adviseren is, omdat ze goed opneembaar zijn door het lichaam. 

Magnesium citraat helpt vooral bij behoud van sterke spieren en de vermindering van vermoeidheid. Magnesium bisglycinaat heeft meer een psychologische werking en bereikt de hersenen sneller. 

Magnesium van Inner Vitamins 

Inner Vitamins heeft diverse supplementen ter aanvulling op jouw gezonde levensstijl. Ook hebben we magnesium in het assortiment. Zo zijn er diverse tabletten maar ook bijvoorbeeld poeder met een smaakje voor in water. Ontdek jouw type supplement. Liever andere vitaminen of mineralen? Ook dat kan bij Inner Vitamins. 

We hanteren een gratis verzending in Nederland v.a. €45. Voor 15:00 besteld? Dan wordt het dezelfde werkdag nog verzonden. Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden? Dan kun je contact met ons opnemen. Onze specialisten helpen je graag verder.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box

    Klantenservice

    HULP NODIG BIJ EEN BESTELLING OF VRAGEN OVER EEN PRODUCT? WIJ HELPEN GRAAG!

    Telefonisch contact
    Bel ons op +(31)111 451034
    Op werkdagen van 9:00-17:00 uur

    Bezoek onze winkel
    Vissersweg 1
    4306 NS Nieuwerkerk

    Inner Vitamins 8,9 / 10 - 299 Reviews @ Kiyoh
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
    }